- By: mjjrinck_2c7n94i9
- Category: Vloeren, Wonen
- 0 comment
Een vloer bepaalt in grote mate de sfeer en de uitstraling van je woning. Zo beïnvloedt de vloer vaak welke kleur de muren krijgen, welk type meubels er op komen te staan en hoe de algehele vormgeving van het interieur tot stand zal komen. Het is niet voor niets dat het kiezen van een vloer een moeilijke opgave is. Met name als het gaat om een duurzame vloer die je voor tien tot twintig jaar wilt leggen.
Vloeren zijn er in diverse soorten en materialen. Sommige vloeren zijn een behoorlijke investering, vanwege een goede kwaliteit parket bijvoorbeeld, of een exclusieve natuursteen. Op zulke vloeren ben je natuurlijk zuinig en zorg je dat er niks mee gebeurt. Hoewel, een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om, zeker bij duurdere vloeren, ervoor te zorgen dat deze vloer goed onderhouden wordt. Daarnaast is het aan te raden om de vloer te verzekeren. Er is echter nog weleens onduidelijkheid over onder welk type verzekering een vloer nu eigenlijk valt.
Los en vast
Er zijn verschillende materialen en verschillende prijsklassen als het gaat om vloeren. Wanneer je je vloer wilt verzekeren, is het goed om te weten onder welke verzekering de vloer nu eigenlijk gaat vallen. Als je een vloer koopt, is de vloer vaak in gedeeltes los te vervoeren en op te pakken. Maar wat als die zelfde vloer bij het leggen vervolgens wordt vastgenageld of vastgelijmd? Dan is de vloer ineens niet meer makkelijk op te pakken of te vervoeren. Sterker nog, je zal hem eruit moeten breken. De regel in zijn algemeenheid is dat alles wat los in de woning staat, onder je inboedelverzekering valt. Alles wat vast zit aan de woning valt dan vervolgens onder je opstalverzekering. Maar in bovenstaand voorbeeld is het moeilijk te bepalen wat nu precies van toepassing is. Het verwarrende element zit hem in het feit dat een vloer vóórdat ie gelegd is los is (makkelijk op te tillen en te verplaatsen). Maar zodra deze vastgenageld is, vast zit aan de woning. Je kunt het nu immers niet makkelijk meer optillen en meenemen zonder de vloer permanent te beschadigen.
De regel
Wanneer een vloer makkelijk en zonder schade te veroorzaken aan het huis is mee te nemen, valt deze onder de inboedelverzekering. Wanneer een vloer echter vastgenageld of gelijmd is, zit het vast aan het huis en is deze niet zonder schade te vervoeren of op te pakken. Hierdoor wordt dezelfde vloer nu gezien als opstal en valt deze onder de opstalverzekering. Kies je ervoor je vloer niet vast te lijmen of vast te nagelen, maar wil je de vloer zwevend leggen? Dan blijft de vloer verzekerd via de inboedelverzekering.