- By: mjjrinck_2c7n94i9
- Category: Linoleum vloeren, Rubber vloer, Vloeren
- 0 comment
Vlakke vloerbedekkingen, die warm en aangenaam aanvoelen. Vloeren die creativiteit combineren met gemak. De één 100% natuurlijk, de ander vriendelijk voor de portemonnee, de volgende een beetje apart. Uw aandacht voor een soepel trio.
Linoleum
Een vlakke, maar beslist geen kille vloerbedekking islinoleum. Het is verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende dessins, is zéér makkelijk in het onderhoud en… uitermate vriendelijk voor het milieu. Linoleum bestaat namelijk voor 100% uit natuurlijke grondstoffen. Deze vloerbedekking wordt gemaakt uit een samenstelling van lijnolie, houtmeel, harsen, kalksteen en jute. Ook het productieproces is natuurvriendelijk en aan het einde van zijn trouwe dienst vormt linoleum geen belasting voor het milieu.
Goede kwaliteiten
Een opvallende kwaliteit van linoleum is de zeer goede en snelle warmtegeleiding. Linoleum is daarmee een ideale ‘blote voeten vloer’, die zich bovendien goed laat combineren metvloerverwarming. Verder is deze vloerbedekking ook antistatisch, dat betekent dat je geen onaangename elektrische ontladingen kunt krijgen als je bijvoorbeeld een metalen deurklink aanraakt. Bovendien blijkt uit laboratoriumonderzoek dat linoleum ook bacteriostatisch is. De lijnolie treedt, heel langzaam weliswaar, uit het materiaal. Wij merken daar niets van, maar dit gaat wel de voortplanting van bacteriën tegen. Dat is interessant voor gezinnen met kinderen en de toenemende groep mensen met allergieën.
Creativiteit voorop
Linoleum is er in banen en tegels, in tientallen tinten en dessins, van egale uniekleuren tot gewolkte dessins, van subtiele kleurmelanges tot meer uitgesproken marmereffecten. Er zijn ook collecties waaraan een dessin in reliëf is toegevoegd. Bovendien kunnen met combinaties van kleuren en dessins persoonlijke, creatieve vloerontwerpenworden gemaakt. In sommige collecties zijn tevens borders, insets (kant-en-klare figuren) en corners opgenomen. Marmoleum is overigens niets anders dan een bepaalde merknaam voor linoleum.
Ondervloer
Linoleum wordt verlijmd op de ondervloer. Die moet volledig vlak zijn, want oneffenheden tekenen makkelijk door aan het oppervlak. De ondergrond kan worden geëgaliseerd met een MDF-systeem, of met een vloeibaar egaliseermiddel. De MDF-platen zijn geschikt voor toepassing op houten en steenachtige ondervloeren. Het systeem zorgt door de zwevende constructie tevens voor warmte- en geluidsisolatie. Op steenachtige ondergronden wordt eerst een vloeibaar egaliseermiddel toegepast. Uw leverancier kan er alles over vertellen.
Klik en klaar
Eenvoudig zelf linoleum leggen kan met panelen, voorzien van een handig kliksysteem. Zo’n systeem bestaat uit linoleum op een HDF-drager en kurk. In de dragerplaat is het verbindingssysteem uitgefreesd, zodat de panelen makkelijk onderling te verbinden zijn. Met de langwerpige panelen en tegels, en de keuze uit verschillende combineerbare tinten, heeft u in een handomdraai een strakke vloer naar eigen ontwerp. Bijpassende plinten maken de vloer helemaal af. De panelen kunnen op vrijwel elke ondergrond worden gelegd. Als de ondervloer erg ongelijk is, dat wil zeggen met verschillen van 2 mm of meer, dan moet deze eerst worden geëgaliseerd.
Tip: bij een goede installatie sluiten de panelen mooi aan, maar een volledig gesloten oppervlak is het uiteraard niet. Dit ‘klik-linoleum’ is dan ook niet geschikt voor ‘natte’ ruimtes zoals de keuken of badkamer.
Nieuw linoleum kan door de aanwezige lijnolie een gelige waas hebben, waardoor de kleur anders lijkt dan u in de winkel heeft uitgezocht. De waas verdwijnt echter geheel en vanzelf door licht. Bij zonlicht wordt de kleur snel weer helder, bij alleen kunstlicht duurt dit iets langer.
Onderhoud
Dagelijks onderhoud van linoleum kan eenvoudig gebeuren met een wisser en doekjes. Stofwissen heeft een beter effect dan stofzuigen en/of vegen. Door het gebruik van water gaat los vuil juist vast zitten. Vochtig reinigen doe je eigenlijk alleen bij alles dat ook vloeibaar op de grond komt. Vlekken, ook bijvoorbeeld vetaanslag in de keuken, kunnen worden verwijderd met een speciale cleaner. Van tijd tot tijd moet linoleum van een nieuwe polish worden voorzien. Let op: als de vloer na behandeling plakkerig aanvoelt, is de polish aangemaakt met te heet water of er is teveel polish gebruikt.
Vinyl
Veel mensen zien vinyl misschien als alternatief voor een smalle beurs. Maar vinyl kan veel meer zijn dan ‘een zeiltje’. Voor wie zich geen steen of hout op de vloer kan veroorloven, maar wél gecharmeerd is van de sfeer die deze materialen neerzetten, is vinyl inderdaad een betaalbaar alternatief. Maar er zijn nog andere redenen om voor deze vloerbedekking te kiezen, zoals het gemak in onderhoud of het prettige gevoel aan de voeten. Vinyl voelt vaak soepel en, zeker ten opzichte van echt natuursteen, keramische tegels of metaal, warmer aan. Daarnaast kan de keuze op vinyl vallen vanwege de variatie in dessinering, die geen enkele andere vloerbedekking te bieden heeft.
Prijs-Kwaliteit
Er is vinyl van iets meer dan 1 tot 3,5 mm dik. De dikte is echter niet per definitie een indicatie voor kwaliteit. Vinyl bestaat uit geschuimde pvc met een slijtlaag van polyurethaan. Een hoge veerkracht van de schuimlaag loopt wel comfortabeler, maar betekent ook een mindere weerstand bij belasting. Als de slijtlaag niet sterk is, prikken hakken of vallende voorwerpen er eerder doorheen. Uiteraard zorgt ook het dagelijkse belopen voor slijtage. Een sterke slijtlaag verlengt de levensduur en verhoogt het vloerplezier. Er zijn collecties in de handel met extreem sterke toplagen. Zeker voor ruimtes die veel belopen worden, is kwaliteitsvinyl aan te raden. Een goedkoop product kan er in de winkel aardig uitzien, maar gaat in de praktijk alleen langer mee in minder intensief gebruikte vertrekken, zoals de logeerkamer.
Natuur of fantasie
Afhankelijk van de kwaliteit, slijtlaag en dikte biedt vinyl mogelijkheden voor elke ruimte in het huis. Bovendien biedt deze vloerbedekking zo’n beetje elke uitstraling die er te wensen valt. Er zijn prachtige dessins met de optiek van planken, parket, natuursteen, plavuizen of grindtegels. Vooral onder de betere kwaliteiten vind je decors, die niet van echt te onderscheiden zijn. Bij sommige kwaliteiten valt de tekening van tegels en voegen, steenbreuken of houtnerf perfect samen met de voelbare structuur van het oppervlak. Voor wie van een beetje industriële of strakke design-uitstraling houdt, zijn er ook dessins van geborsteld staal of met traanplaatmotief. Verder biedt vinyl een unieke uitstraling met all-over en fantasie-decoren. Bekend zijn vooral de wolkige of golvende patronen. Een bijzonder effect leveren toplagen met ingestrooide flakes; alsof er parelmoerschilfertjes in de vloer zijn verwerkt. Voor de kinderkamer zijn er speciale collecties, met bijvoorbeeld vrolijke poppetjes of een dessin uit kleurige puzzelstukjes.
Duurzaam strokenvinyl
Een idee voor het kantoor aan huis misschien? Er is vinyl in stroken en tegels, dat bijzonder slijtvast is. Het kan worden gezien als een tussenvorm van vinyl in banen en laminaat. Dit ‘strokenvinyl’, zoals het meestal wordt aangeduid, is 2 à 3 mm dik en bestaat uit een stevige, dichte pvc-rug met een pvc toplaag. Het wordt volledig verlijmd op een goed egale ondervloer. Ook hierin zijn er zeer natuurgetrouwe hout- en steendecoren verkrijgbaar, met nauwkeurig op de tekening afgestemd reliëf. Omdat het uit kleinere lamellen bestaat, biedt strokenvinyl de mogelijkheid tot vloerontwerpen naar persoonlijke smaak en ideeën. Bijvoorbeeld een ‘parketvloer’ in visgraatmotief, een combinatie van houtsoorten, of een afwisseling van hout en steen. Maar dan volledig waterbestendig, makkelijk schoon te houden, geluiddempend en zeer duurzaam.
Geweven variant
Een verrassende variant is geweven vinyl. De bovenlaag bestaat uit een weefsel van vinylgarens of van gesneden vinylfolie en kunststof garens. Die is zeer vast verlijmd op een rug van polyurethaan of pvc. Er bestaan verschillende collecties met verschillende weefstructuren en in verschillende kleurschakeringen. Deze vloerbedekking is verkrijgbaar in banen en tegels. Het aardige is dat geweven vinyl een zachte en natuurlijke ‘look’ heeft, die doet denken aan bijvoorbeeld sisal. Maar de uitstraling van natuurtapijt wordt gecombineerd met een praktisch voordeel van vinyl: vriendelijk in onderhoud. Verder is geweven vinyl duurzaam, slijtvast, brandwerend, en, anders dan je wellicht zou verwachten, niet vuilgevoelig. Het weefsel is namelijk zó dicht, dat vuil makkelijk met een rolborstel is te verwijderen. Ook kan de vloerbedekking van tijd tot tijd met matig water worden gemopt.
Asbest
Als je een oud huis koopt, tref je wel eens vinyl met een grijze onderlaag aan. Of misschien ligt er in de eigen woning nog wel zulk vinyl. In de periode tussen 1963 en 1980 is veel vinyl (zeil) verkocht met zo’n grijze, asbesthoudende onderlaag. Als de bovenlaag is versleten, of als dit oude materiaal los getrokken wordt, kunnen er asbestvezels loskomen. Het beste is om een nieuwe vloerbedekking gewoon over dit zeil heen te leggen en alleen aan de randen vast te lijmen. Op het oude zeil kan een sticker met een waarschuwing geplakt worden, voor de volgende bewoner.
Rubber
Rubber is op zichzelf een natuurlijk materiaal, maar rubbervlóeren bestaan voor het grootste deel uit synthetisch materiaal! Synthetisch rubber maakt het product meer stabiel en heeft nog meer kwalitatieve voordelen dan natuurlijke rubber. Een rubbervloer is zeer slijtvast, bestand tegen oliën en vetten, de chemicaliën die in het keukenkastje staan, de sigarettenpeuken die tijdens het feestje vallen, enzovoort. Omdat de vloer enigszins stroef is, voorkomt dit uitglijden.
Profiel
Om ervoor te zorgen dat het glijgevaar helemaal wordt ingeperkt, zelfs als het rubber nat of vettig is, zijn er rubber vloeren met profileringen. Meest bekend zijn de ronde noppen. Ze zijn er in verschillende diameters en hoogtes. En speciaal van vorm, zodat er bij het dweilen geen vuil achter de noppen blijft zitten. Toch is het altijd verstandig een lage nop te kiezen.
Een rubberen noppenvloer is niet alleen antislip, maar ook esthetisch aantrekkelijk. De vloer moet dan uiteraard wel exact volgens patroon worden gelegd. Er zijn collecties verkrijgbaar, waarvan de tegels door een gegolfde zijkant altijd goed worden gelegd. Naast de ronde noppen zijn er ook rechthoekige en vierkante noppen. Afkomstig uit de zakelijke omgeving, maar de laatste jaren in toenemende mate populair is het traanplaatmotief. Dit bestaat uit drie of vier druppelvormen, die telkens als blokjes haaks op elkaar staan. Verder is er ook rubberen vloerbedekking met fantasie-reliëf, ribstructuren, of gewoon vlak.
Aantrekkelijk palet
Rubbervloeren zijn verkrijgbaar in vele kleuren en kleurcombinaties, zoals in strooidessins. Meest bekend zijn de zacht grijze en felle primaire tinten, maar rubberen vloerbedekking is er in allerlei schakeringen. Er zijn glanzende en zijdematte uitvoeringen. De vloerbedekking heeft een dikte van circa 2 tot 5 millimeter en is verkrijgbaar in tegelvorm of per strekkende meter.
Een rubbervloer is bijzonder duurzaam en bovendien makkelijk te onderhouden. Dagelijks onderhoud gebeurt met de stofzuiger en de mop. Vlekken worden verwijdert met water en eventueel een neutraal schoonmaakmiddel. Dat maakt rubber een makkelijke, comfortabele maar tegelijk spannende vloerbedekking voor iedereen die niet de gangbare paden wil belopen.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.