- By: mjjrinck_2c7n94i9
- Category: Linoleum vloeren, Vloeren
- 0 comment
Wie durft gaat voor gewaagde dessins met opvallende kleuren. De creativiteit spat ervan af! Kies tussen linoleum, vinyl, rubber en leer. Design op en top.
Linoleum bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen. Ook rubber is een natuurproduct. En kende u de vloertegels van leer al? Vinyl is niet langer een goedkoop ‘zeiltje’, maar een échte designvloer. Het biedt meer variatie in kleur en dessinering, dan welke vloerbedekking ook.
Een overzicht:
Linoleum
Linoleum is een vlakke, maar zeker geen kille vloerbedekking. Het is verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende dessins, is zeer makkelijk in het onderhoud én uitermate vriendelijk voor het milieu. Linoleum bestaat namelijk uit een samenstelling van lijnolie, houtmeel, harsen, kalksteen en jute. Ook het productieproces is natuurvriendelijk. Voor alle duidelijkheid: Marmoleum is een bepaalde merknaam voor linoleum, dus geen apart vloertype.
Warmtegeleiding
Linoleum kent veel pluspunten. Een opvallende kwaliteit van linoleum is bijvoorbeeld de zeer goede en snelle warmtegeleiding. Linoleum is daarmee een ideale ‘blote voeten vloer’, die zich bovendien goed laat combineren met vloerverwarming. Verder is linoleum anti-statisch; je krijgt dus geen onaangename elektrische ontladingen als je bijvoorbeeld een metalen deurklink aanraakt. Bovendien blijkt uit laboratoriumonderzoek dat linoleum ook bacteriostatisch is. De lijnolie treedt, heel langzaam weliswaar, uit het materiaal. Wij merken daar niets van, maar dit gaat wel de voortplanting van bacteriën tegen. Een interessant gegeven voor gezinnen met kleine kinderen en mensen met een allergie.
Waas
Nieuw linoleum kán door de aanwezige lijnolie een gelige waas hebben, waardoor de kleur anders lijkt dan u in de winkel heeft uitgezocht. De waas verdwijnt echter geheel en vanzelf door licht. Bij zonlicht wordt de kleur snel weer helder, bij alleen kunstlicht duurt dit iets langer.
Creatieve collecties
Linoleum leent zich bij uitstek voor een creatieve vloer. Verkrijgbaar in veel formaten; van kamerbreed tot banen en tegels. Dan zijn er tientallen tinten en dessins te koop; van egale uniekleuren tot gewolkte dessins, van subtiele kleurmelanges tot meer uitgesproken marmereffecten. Er zijn ook collecties waaraan een dessin in reliëf is toegevoegd. Bovendien kunnen met combinaties van kleuren en dessins persoonlijke vloerontwerpen worden gemaakt. In sommige collecties zijn tevens borders, corners en kant-en-klare figuren opgenomen.
Klik-linoleum
Eenvoudig zelf linoleum leggen kan met panelen, voorzien van een handig kliksysteem. Zo’n systeem bestaat uit linoleum op een HDF-drager en kurk. In de dragerplaat is het verbindingssysteem uitgefreesd, zodat de panelen makkelijk onderling te verbinden zijn. Met de langwerpige panelen en tegels en de keuze uit verschillende combineerbare tinten, heeft u in een handomdraai een strakke vloer naar eigen ontwerp. Bijpassende plinten maken de vloer helemaal af.
De panelen kunnen op vrijwel elke ondergrond worden gelegd. Als de ondervloer erg ongelijk is, dat wil zeggen met verschillen van 2 mm of meer, dan moet deze eerst worden geëgaliseerd. Bij een goede installatie sluiten de klikpanelen mooi aan, maar een volledig gesloten oppervlak is het uiteraard niet. Dit ‘klik-linoleum’ is dan ook niet geschikt voor ‘natte’ ruimtes zoals de keuken, toilet of badkamer.
Vlak
Afgezien dus van het zogenaamde klik-linoleum, wordt linoleum verlijmd op de ondervloer. Die moet volledig vlak zijn, want oneffenheden tekenen makkelijk door aan het oppervlak. De ondergrond kan worden geëgaliseerd met een MDF-systeem, of met een vloeibaar egaliseermiddel. MDF-platen zijn geschikt voor toepassing op houten en steenachtige ondervloeren. Het systeem zorgt door de zwevende constructie tevens voor warmte- en geluidsisolatie. Op steenachtige ondergronden wordt eerst een vloeibaar egaliseermiddel toegepast. Vraag uw leverancier om details.
Vlekken verwijderen
Dagelijks onderhoud van linoleum kan eenvoudig met een wisser en doekjes. Stofwissen heeft een beter effect dan stofzuigen en/of vegen. Door het gebruik van water gaat los vuil juist vast zitten. Vochtig reinigen doe je eigenlijk alleen bij alles dat ook vloeibaar op de grond komt. Vlekken, ook bijvoorbeeld vetaanslag in de keuken, kunnen worden verwijderd met een speciale cleaner. Van tijd tot tijd moet linoleum van een nieuwe polish worden voorzien. Check: Als de vloer na behandeling plakkerig aanvoelt, is de polish aangemaakt met te heet water of er is teveel polish gebruikt.
VINYL
Vroeger werd vinyl nog wel eens afgedaan als ‘een zeiltje’ voor wie zich geen steen of hout op de vloer kon veroorloven. Vandaag de dag biedt vinyl meer variatie in kleur en dessinering, dan elke andere vloerbedekking. Jong, trendy en betaalbaar; dát is het nieuwe gezicht van vinyl.
Zo zijn er prachtige dessins met de optiek van planken, parket, natuursteen, plavuizen of grindtegels. Vooral onder de betere kwaliteiten vind je decors, die niet van echt te onderscheiden zijn. Bij sommige kwaliteiten valt de tekening van tegels en voegen, steenbreuken of houtnerf perfect samen met de voelbare structuur van het oppervlak. [@vet] Designlike zijn de dessins van geborsteld staal of met traanplaatmotief. Een bijzonder effect leveren toplagen met ingestrooide flakes; alsof er parelmoerschilfertjes in de vloer zijn verwerkt.
Naaldhakken
Vinyl bestaat uit geschuimde pvc met een slijtlaag van polyurethaan. De hoge veerkracht van de schuimlaag loopt weliswaar comfortabel, maar betekent ook een mindere weerstand bij belasting. Als de slijtlaag niet sterk is, prikken hakken of vallende voorwerpen er eerder doorheen. Voor ruimtes die veel belopen worden, is daarom kwaliteitsvinyl aan te raden met een extra sterke toplaag. Zogenaamd strokenvinyl is een ander duurzaam en slijtvast alternatief. Dit vinyl kan worden gezien als een tussenvorm van vinyl in banen en laminaat. Het is 2 à 3 mm dik en bestaat uit een stevige, dichte pvc-rug met een pvc toplaag. De kleine lamellen bieden volop mogelijkheden voor eigen vloerontwerpen.
RUBBER
Ziekenhuizen, musea, kinderdagverblijven, winkels; de projectmarkt heeft het slijtvaste rubber al lang ontdekt. Maar ook voor in huis heeft rubber veel pluspunten: het is bijzonder duurzaam, makkelijk te onderhouden, antislip, elastisch, vuilafstotend en trillingsdempend.
En dan de kleuren. Meest bekend zijn de zacht grijze en felle primaire tinten, maar rubberen vloerbedekking is er in allerlei schakeringen. Er zijn glanzende en zijdematte uitvoeringen. Kleuren combineren, zoals in strooidessins, kan ook. De dikte van rubberen vloerbedekking varieert van circa 2 tot 5 millimeter. Rubber is verkrijgbaar als tegel en per strekkende meter.
Voordelen
Rubber vloeren bestaan uit een combinatie van natuurlijk rubber en hoogwaardig synthetisch rubber. Synthetisch rubber maakt de vloer stabieler en heeft nog meer kwalitatieve voordelen dan natuurlijke rubber.
Geen glijgevaar
Rubber is van nature blijvend elastisch, wat een groot loopcomfort geeft. Daarbij is rubber enigszins stroef en daarmee antislip. Om ervoor te zorgen dat het glijgevaar helemaal wordt ingeperkt, zelfs als het rubber nat of vettig is, zijn er rubber vloeren met bijvoorbeeld ronde noppen erop. Die zijn er in verschillende diameters en hoogtes. En speciaal van vorm, zodat er bij het dweilen geen vuil achter de noppen blijft zitten. Toch is het altijd verstandig een lage nop te kiezen. Afkomstig uit de zakelijke omgeving, maar de laatste jaren in toenemende mate ook voor thuis populair, is het traanplaatmotief. Verder is er ook rubberen vloerbedekking met fantasiereliëf, ribstructuren, of gewoon vlak.
Spannende vloerbedekking
Een rubbervloer is goed vuilafstotend, bestand tegen oliën en vetten, de chemicaliën die in uw keukenkastje staan, de sigarettenpeuken die tijdens het feestje vallen enzovoort. Dagelijks onderhoud gebeurt met de stofzuiger en de mop. Vlekken verwijdert u met water en eventueel een neutraal schoonmaakmiddel. Dat maakt rubber een makkelijke, comfortabele maar tegelijk spannende vloerbedekking voor iedereen die niet de gangbare paden wil belopen.
LEER
Apart zijn de tegels van leer, voor de afwerking van vloeren én wanden. Leer voelt comfortabel zacht aan, is warm voor blote voeten en heeft een aangename geur. Daar komt nog bij dat leer van nature geluidsabsorberend is én brandvertragend. De leren tegels zijn gemaakt van huiden waar alleen de haren van af gehaald zijn. Natuurlijke oneffenheden zoals insectenbeten zijn bewust intact gelaten om het natuurlijke karakter van leer te onderstrepen. Geen tegel is dus hetzelfde.
Lijm of magneet
Leren vloer- en wandtegels kunnen overal in huis toegepast worden: van woonkamer tot slaapkamer, van gang tot eetkamer. Maar liever niet in ‘natte’ ruimtes zoals de keuken en badkamer. Leren tegels kunnen gewoon gelijmd worden op een vlakke ondervloer, maar er zijn ook magnetische tegels die op élke ondergrond toegepast kunnen worden. Vloeren worden dan eerst voorzien van een metalen plaat. Daarop komen de leren tegels, voorzien van een magnetische rug. De voordelen zijn duidelijk: de tegels zijn veelzijdig toepasbaar, altijd verplaatsbaar, bij een ongelukje separaat te reinigen en verhuizen gewoon mee.
Leer blijft mooi
Lederen tegels zijn afgewerkt met een waslaag. Schoonmaken is een kwestie van stofzuigen met een zachte borstel. Eventueel kunnen de tegels vochtig (zo droog mogelijk) worden afgenomen. Zet je vloer en/of wand één tot twee keer per jaar in de (bijen)was. Net als bij schoenen een kwestie van waxen, laten drogen en daarna oppoetsen voor glim en glans. Krassen, hakken, kinderen en huisdieren kunnen allemaal zo hun sporen nalaten. Maar dat mág bij leer. Leer leeft en blijft mooi. Eigenlijk wordt het er door de jaren heen alleen maar mooier op.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.