- By: mjjrinck_2c7n94i9
- Category: Vloeren, Wonen
- 0 comment
De vloer heeft z’n beste tijd gehad of het interieur kan wel een stijlupdate gebruiken. Kortom; jij bent toe aan een nieuwe vloer. Een nieuwe vloer leggen kan duur zijn, afhankelijk van het type en het woonoppervlak. Gelukkig hebben we een ruim aanbod aan betaalbare vloeren in de shop en kun je op meerdere plekken goede vloeren tegen gunstige prijzen vinden. Wanneer je een vloer op het oog hebt, is de volgende stap de financiering. Je kunt spaargeld gebruiken of ervoor kiezen om geld te lenen. Soms kun je zelfs de hypotheek verhogen, waarbij je van fiscale voordelen kunt profiteren.
Kies een vloer
Een nieuwe vloer aanleggen begint met de keuze van het materiaal. Vloerbedekking en laminaat zijn meestal goedkoper dan parket. Natuursteenvloeren zijn een duurzame maar ook duurdere optie. Door een keuze te maken kun je ook inschatten wat de arbeidsintensiviteit zal zijn bij het vervangen van de oude vloer. Dit is weer van invloed op de totale kosten en de financieringsvorm die je kiest – mocht je de taak uitbesteden.
Verhoog de hypotheek
Ga je een nieuwe vloer leggen en moet de hele oude vloer eruit? Dat is een flinke verbouwing. Een die mogelijk gefinancierd kan worden via de hypotheek wanneer je een koopwoning hebt. Zaken als een nieuwe vloer die in de woning vast wordt gelijmd en dus onderdeel wordt van de opstal, kun je samen financieren uit het bouwdepot van de hypotheek. In dat geval kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen of 106 procent wanneer het gaat om een duurzame vloer die de energiezuinigheid van de woning ten goede komt – dus vloerisolatie heeft. Het is verstandig om dit na te gaan bij de bank waar de hypotheek is afgesloten. Indien je inderdaad de hypotheek kunt verhogen om de nieuwe vloer neer te leggen, zijn er mogelijk ook fiscale voordelen, zoals dat de rente dan aftrekbaar is bij de Belastingdienst.
Persoonlijke lening of doorlopend krediet
Wanneer je geen hypotheek hebt of deze niet kunt verhogen, dan is het alternatief om een losse lening bij de bank af te sluiten. Dan zijn er twee opties: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Voor beide leenvormen geldt dat je voldoende inkomen moet hebben, wil de bank de aanvraag goedkeuren. Ook mag je geen betalingsachterstand hebben op eventuele andere leningen. Dit wordt bij de aanvraag gecheckt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Op basis hiervan zal een aanvraag voor een lening al dan niet worden goedgekeurd. Beide leenvormen hebben hun voor- en nadelen.
Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening verstrekt de bank een krediet dat je direct volledig tot je beschikking hebt. Vervolgens wordt de volledige lening binnen een vooraf afgesproken periode afgelost. Het termijnbedrag, inclusief rente, staat de gehele periode vast. Het gedeelte dat is afgelost kun je niet opnieuw opnemen.
Doorlopend krediet
Bij een doorlopend krediet verloopt de aflossing flexibeler. Je hebt een maximaal krediet dat je kunt opnemen tot de limiet wanneer je wilt. Je betaalt alleen rente over het gedeelte dat je opneemt en betaalt maandelijks een (klein) deel af. Bij deze leenvorm kun je het gedeelte dat is afgelost wel opnieuw opnemen. Nadelig is dat de rente variabel is en vaak hoger dan bij een persoonlijke lening. En wil je de lening aflossen, dan zul je discipline moeten hebben omdat het verleidelijk is om de afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.
Gebruik spaargeld
Wil je geen risico lopen met een lening of is het afsluiten hiervan geen optie, maar heb je wel wat geld op de bank? Het kan gunstig zijn om dit spaargeld te gebruiken wanneer je een nieuwe vloer wilt kopen. De spaarrente is momenteel laag dus je hebt weinig rendement. In dat geval kan een (kleine) investering in een nieuwe en duurzame vloer gunstig zijn. Bijvoorbeeld omdat het waarde toevoegt aan een koopwoning die je in de toekomst wil verkopen of omdat je meer dan 30.000 euro op de bank had staan (of 60.000 als stel). Over zo’n hoog bedrag op de bank betaal je namelijk vermogensbelasting.