- By: mjjrinck_2c7n94i9
- Category: vloertegels, Vloerverwarming
- 0 comment
Ben jij van plan een tegelvloer in huis te laten leggen? Dan is dit hét moment om de afweging te maken of je vloerverwarming onder je tegelvloer wilt of niet. Lees hier belangrijke voordelen en nadelen van vloerverwarming die je helpen bij het maken van je keuze.
Voordelen vloerverwarming
Het eerste waar iedereen aan denkt bij vloerverwarming is: nooit meer koude voeten in huis! Dit is inderdaad een heerlijk voordeel van vloerverwarming, maar niet het enige voordeel.
- Meer ruimte in huis: Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan zijn radiatoren tegenwoordig overbodig. Hierdoor komt er fijne bruikbare ruimte vrij in je huis. Kan je bijvoorbeeld eindelijk eens een kast plaatsen tegen die muur.
- Goede warmteverspreiding: Radiatoren moeten alle warmte vanaf één plek verspreiden door de ruimte door middel van luchtcirculatie. Deze warmte stijgt vervolgens snel op naar boven. Kortom je moet flink stoken of lager de ruimte ook lekker warm te krijgen. Vloerverwarming verwarmt het complete oppervlakte vanaf de grond waardoor de warmte in plaats van boven, van beneden komt. Dit geeft een fijne warmte af.
- Geen stofverspreiding: Doordat radiatoren voor luchtcirculatie zorgen, vliegt ook al het stof in het rond. Dit is niet het geval bij vloerverwarming. Kortom, vloerverwarming is beter voor de luchtwegen. Dit is een fijne oplossing voor mensen met problemen aan de luchtwegen.
Nadelen vloerverwarming
Natuurlijk heeft ieder voordeel een nadeel, zo ook bij vloerverwarming. Nadelen die je in overweging kunt nemen bij de keuze om vloerverwarming aan te schaffen zijn:
- Beperking in vloerafwerking: Laat je tegels zetten, dan behaal je met vloerverwarming de beste resultaten qua warmte efficiëntie. Maar wil je een houten vloer, laminaat of een bepaalde afwerking zoals glans? Dan is vloerverwarming misschien niet de ideale keuze. Je krijgt dan bijvoorbeeld te maken met limieten in de hoogte van de temperatuur om het hout niet uit te laten drogen.
- Langzame opwarming: Ook al gaat de techniek van vloerverwarming snel vooruit, met vloerverwarming duurt het nog altijd iets langer voordat de complete ruimte van een aangename warmte is voorzien dan dat een radiator dat doet. De radiator blaast de warmte de ruimte door waardoor je sneller de warmte opmerkt.
- Duurder in aanschaf: Vloerverwarming is duurder in aanschaf dan een radiator. De kanttekening hierbij is wel dat je efficiënter stookt met vloerverwarming waardoor de energierekening omlaag gaat. Aan het eind van de rekening is het verschil dan niet zo groot meer is.